kuchnia sprzątanie

09

Lis

Jak dbać o czystość paneli szklanych w kuchni?

Zastosowanie szklanych paneli w aranżacji kuchni zdobywa coraz większe zainteresowanie. Przestrzeń między blatem a szafkami jest podatna na zabrudzenia i wchłanianie wody, a przez to mogą w tym miejscu rozwijać się grzyby i pleśnie. Tego problemu da się uniknąć, montując w tym miejscu szklane panele. To rozwiązanie nie tylko funkcjonalne, lecz także doskonale pełniące funkcję dekoracyjną, ponieważ panele często są ozdabiane dowolnym wzorem, dzięki czemu dopełnią one całości aranżacji. Jak powinno się o nie dbać?

W jaki sposób czyścić szklane panele w kuchni?

Panele szklane są trwałe, więc nie ulegną zniszczeniu. Jednak w związku z tym, że są one w kuchni, osadza się na nich brut. Gotowanie i smażenie zostawia na powierzchni ślady w postaci tłuszczu czy np. resztek jedzenia. Również para wodna może się skraplać, powodując powstawanie nieestetycznych śladów. Na co dzień w różnych miejscach w domu, więc też na panelach stale osiada kurz. Jak usunąć te wszystkie zabrudzenia? Choć szkło jest wytrzymałym materiałem, to jego powierzchnia przez stosowanie nieodpowiednich środków czystości może ulec zarysowaniu. W związku z tym do mycia warto wykorzystać ściereczkę z mikrofibry lub miękkie ręczniki papierowe. Pierwsze będą pomocne przy usuwaniu plam, natomiast drugie są przydatne podczas polerowania powierzchni.>

Chcąc utrzymać panele szklane w czystości, dobrze wyposażyć się również w myjkę zakończoną gumą. Warto ją wykorzystać do ściągania nadmiaru wody, dzięki czemu na powierzchni nie będą powstawały smugi. Kolejną istotną kwestią jest wybór odpowiednich środków czystości. W usuwanie zabrudzeń ze szklanych paneli nie trzeba wkładać wiele wysiłku, więc wystarczy wykorzystać płyn do szyb a w celu usunięcia tłuszczu — wodę zmieszaną z płynem do naczyń. Zwolennicy ekologicznych rozwiązań, a także alergicy mogą sięgnąć po ocet rozcieńczony wodą w celu wyeliminowania brudu, a następnie wypolerować powierzchnię na sucho ręczniczkiem.

By galas.pl|Blog|0 comment

Comments are closed.